DUMANTEPE Patlıcan Turşusu

Özel olarak yetiştirilen kısa, ince yapılı, körpe ve çekirdeksiz Turşuluk patlıcanların Hasadı yapılır.Patlıcanlar bir-iki gün solmaya bırakılır. Bunu takiben sap ve çanak yaprağı birleştiği yerden kesilir. Sonra sebze birbirine dik iki yönde uçlara gelmeyecek ve ortada dilim oluşturacak şekilde bıçakla uzunlamasına kesilir. Bu şekilde hazırlanmış patlıcanlar kaynamakta olan su içine atılarak mor renk açık kahverengine, et kısmı ise saydam beyazdan şeffaf renge dönecek şekilde haşlanır. Haşlama suyundan çıkarılan patlıcanlar soğumaya bırakılır. Takiben suyunun birikmeden akmasına elverişli, biraz meyilli bir kap içerisine yerleştirilerek üzerlerine bir ağırlık konulup, bir gün bekletilerek siyah suyun uzaklaşması sağlanır. Siyah suyu çıkarılan patlıcanlar, isteğe göre önceden hazırlanmış dolgu malzemesiyle veya dolgusuz olarak fermantasyon kabına yerleştirilir. Dolgu malzemesi olarak sarımsak, havuç, maydanoz, yeşil veya kırmızı biber, domates, kereviz ve lahana kullanılabir.

Bu malzemeler ince kıyılarak veya doğranarak parçalandıktan sonra bir kap içinde karıştırılır. Elde edilen harç haşlanmış patlıcan dilimleri arasına doldurulur ve uygun bir malzeme ile sarılarak veya sargısız olarak fermantasyon kabına dizilir. Dolgunun dökülmemesi için istifleme düzenli olmalıdır. Dolgu yapılmayacaksa, patlıcanlar arasına sarımsak, maydanoz veya kereviz yaprağı, acı veya tatlı biber ve istenirse defne yaprağı konarak özel salamurası ile fermantasyon kabına doldurulur. Fermantasyonunu tamamlayan patlıcan turşuları amblajlarınarak tüketicilere ulaştırılır.

 


Copyright © Özaydın Zeytin ve Yağ San. Ltd. Şti. 2010 - 2011
Sitemiz en iyi 1280x768 çözünürlükte ve Internet Explorer 5+ ile gezilir!

Designed by